Andrea Rakić

DevOps inženjerka i development lead, Vega IT

Oblast: softversko inženjerstvo

O Andrei

Završila je opšti smer gimnazije „Svetozar Marković“ u Novom Sadu, a nakon toga studirala Računarstvo i automatiku na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Kao radoznala učenica, suočila se s teškom odlukom o nastavku obrazovanja i razvoju karijere u IT sektoru. Jedna od najvažnijih odluka bila je prelazak u nepoznate, ali uzbudljive vode DevOps inženjerstva.

Radila je na projektima u ugostiteljskoj i osiguravajućoj industriji, gde je imala priliku da unapredi procese u različitim okruženjima. Trenutno, pored rada na projektu iz InsureTech sektora, radi i kao DevOps mentor i Development Lead, što joj pruža najveće zadovoljstvo – pomoć kolegama u njihovom profesionalnom razvoju.

Na čemu ćeš raditi sa Andreom?

  • željama i ambicijama u vezi sa obrazovanjem
  • idejama i interesovanjima za različita IT zanimanja
  • upoznavanju sa raznovrsnim profesionalnim mogućnostima i uvidu u to kako izgleda jedan radni dan u IT sektoru
  • razvoju važnih mekih veština
  • jačanju samopouzdanja, pristupu novim problemima i kreativnom razmišljanju
  • pronalasku svog puta i ostvarivanju svojih ciljeva, uz podršku i inspiraciju

Upoznaj mentora bolje

Omiljeni predmet u srednjoj školi?

Možda iznenadjujuće za nekog iz IT sektora, ali omiljeni predmet mi je bila istorija! 🙂

Ko ti je bio uzor u srednjoj školi?

Nisam sigurna da sam imala samo jednog uzora tokom srednje škole, ali profesorka istorije je verovatno imala najveći uticaj na mene. Pored pouka koje smo izvlačili iz naših lekcija istorije, radila je na razvoju empatije, moralnih vrednosti i podsticanju naših ambicija u različitim smerovima.

Najbolji savet za karijeru koji si dobila?

Odgovornost je tvoja sposobnost da na probleme odgovoriš — to je najbolji savet koji sam dobila od svojih roditelja. Oni su mi dali samopouzdanje da se ne plašim novih izazova i preuzimanja odgovornosti.